الگویی برای تداوم آرمانخواهی جوانان : گذری بر ویژگی های شبکه تحلیلگران فناوری ایران
شاید یکی از مهمترین دغدغههای نسل جوان آرمانخواه و دغدغهدار نسبت به آینده انقلاب؛ پیدا کردن نقش و جایگاه خود در آینده انقلاب و پیشرفت آن است. این جایگاه هم باید بتواند با امرار معاش و زندگی آینده او سازگار بوده و هم باید احساس تأثیرگذاری (همان مجاهده در راه عقائد) در مسیر پیشرفت انقلاب در آن محسوس باشد. بهویژه برای نسلی که انتظار دارند نقش خود را توأمان با علم ایفا کنند؛ پیدا کردن این عرصه از اهمیت بیشتری برخوردار است. این سؤال در حال حاضر با عنوان "چه باید کرد؟" در جوامع دانشجویی مطرح است. موج تغییر رشته دانشجویان فنی به علوم انسانی و حتی گرایش به حوزه بخشی از پاسخهای نسل جوان به این سئوال است.
با آشنایی مختصر با شبکه ایتان به نظر میرسد این شبکه این قابلیت را داراست که مدلی جدید برای جوانان حزباللهی و آرمانخواه تعریف نماید که در آن هم رزق حلال باشد و هم مجاهده علمی در مسیر پیشرفت ایران.
ما در این نوشته نکات برجستهای را که میتوان با تعمیم آنها به یک الگوی نسبتا جامع برای گسترش فعالیت ها رسید طرح میکنیم. همه همکاران شبکه اذعان دارند که علیرغم تلاش بسیار همه آنچه که لازم بوده محقق نشده است.
شبکه تحلیلگران میتواند مدل تأثیرگذاری علمی جوانان در مسیر پیشرفت ایران اسلامی را ارائه کند، زیرا :
- ارائه مدل برای اثرگذاری جوانان، اولین ویژگی منحصر بفرد شبکه است. بسیاری حرکتهای علمی در کشور صورت میگیرد که یا فاقد اثرگذاری است و یا قابلیت مشارکت و استفاده از جوانان را ندارد. این ویژگی که برآمده از روش کار علمی در شبکه است؛ باعث شده است تا بخشی از نیروهای جوان و فعالین تشکلهای دانشجویی ادامه آرمانخواهی خود را حضور در چنین کاری تعریف نمایند.
- روش کار علمی در شبکه از دو جزء اصلی تشکیل شده است. اول تاکید بر مسئله محوری در تحلیلها و پژوهشها و دوم استفاده از نظرات اساتید، صاحبنظران و اهل فن و مطالعات گسترده میدانی برای حصول گزارههای علمی.
- این روش در کنار جوان بودن شبکه باعث شده است تا از تلفیق نوآوری و خلاقیت جوانان با اندیشه صاحبنظران خروجیهای تأثیرگذار حاصل شود. به عبارت دیگر علاوه بر انتقال اندیشه اهل فن، جوانان توانستهاند تا الگوهای کاربردی به کشور ارائه نمایند. تجربه گروه های فعال در حوزه های: مسکن، مخابرات، سیاست صنعتی و... بخشی از مهمترین این تأثیرگذاریها هستند.
- ویژگی دیگر اینکه بسیاری از همکاران شبکه جزئی از جوانان دغدغه مند نسبت به نظام هستند و علاوه بر اینکه رضایت شغلی و سرمایه اجتماعی درون سازمانی بالاست؛ روحیه جهادی هم بر کار حاکم است.
- شکلگیری کار تیمی در کنار روحیه جهادی مختصات ویژهای را به گروههای شبکه بخشیده است. همکاری مداوم و در عین حال شکلگیری فرهنگ ارزش سازمانی در میان اعضا (وجود مرامنامهها و کدهای اخلاقی و رفتاری ننوشته) نیز از ویژگیها و داراییهای منحصر بفرد شبکه است.
- ارزشمندی کار آنجا نمود پیدا میکند که تیمهای شکل گرفته از این جوانان با حفظ استقلال تصمیمگیری، فکری و مالی خود توانستهاند مدلی از همکاری شبکهای را ارائه نمایند که در نوع خود در کشور بدیلی ندارد.
- البته باید توجه کرد که برای شکلگیری یک تیم مشقتها و سختیهای زیادی لازم است. چرا که هم باید عمق علمی را به دست آورد و هم روحیه کار تیمی. این کار بعضا سالها طول کشیده است تا تیمی شکل گرفته و توانسته است به نقطه مطلوب برسد. گروههای زیادی با همکاری شبکه تصمیم به تیمسازی میگیرند اما بسیاری در نیمه راه، برمیگردند چرا که مسیر زیبای تصویر شده در عمل دشوار است.
ایتان با مجموعه این خصوصیات در حال حاضر سه نقش را ایفا میکند:
- گروههای قوی بالغ شبکه در روند تصمیمسازیهای کشور با نگاه انقلابی و آرمانخواهانه تأثیرگذارند.
- بستری برای شکلگیری تیمهای جوانان علاقمند به کار تحلیلگری، برای اثرگذاری تخصصی در مسائل کشور فراهم شده است.
- و مهمتر اینکه در این بستری نیروی انسانی خلاق با انگیزه و جوان برای کشور پرورش مییابد.
مجددا باید یادآور شد که اگر چه ارزشهای ذکر شده در همه جای شبکه وجود ندارد؛ اما اعتقاد به این ارزشها و در عین حال تلاش برای گسترش و تعمیق آنها باعث میشود تا امید داشت که شبکه تحلیلگران تکنولوژی با همه چالشهای پیش رو (نظیر چالش اثرگذاری، تأمین مالی کانون تفکر و جایگاه حقوقی و ...) بتواند الگویی پیشروی جوانان علاقمند بویژه در حوزه اقتصادی و فنی باشد.